Manuele therapie – Fysiotherapie Jozef Voorboom – Doorn

Fysiotherapie Jozef Voorboom

Fysiotherapie en Manuele therapie

Manuele therapie

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding fysiotherapie een opleiding manuele therapie heeft gevolgd met een duur van gemiddeld vijf jaar. 
Er bestaan vijf erkende opleidingen tot manueel therapeut, waardoor er verschillen zijn in visie en behandelwijzen: 
– Stichting Opleiding Manuele Therapie. 
– Stichting Maitland Concept. 
– Opleiding Orthopedische Manuele Therapie. 
– Stichting School voor Manuele Therapie Utrecht. 
– Gediplomeerde Gespecialiseerde Studie in de Manuele TherapieVrije Universiteit Brussel (GSS.) 

Manuele therapie volgens de Stichting Opleiding Manuele Therapie, de Stichting Maitland Concept en de Opleiding Orthopedische Manuele Therapie 

Voor deze drie opleidingen is manuele therapie een onderzoek- en behandelmethode van gewrichten van de rug, de nek, van de armen en de benen. In een eerste gesprek zal de manueeltherapeut o.a. vragen naar het ontstaan van de klachten, wanneer de klachten optreden, hoelang de klachten bestaan en wat de klachten doet toe- of afnemen. 

Daarna volgt lichamelijk onderzoek waarbij de houding en het bewegen worden beoordeeld en de gewrichten met specifieke bewegingen worden onderzocht. 

Op grond van de verkregen onderzoeksgegevens kan een diagnose worden gesteld. Samen met de patiënt zal de manueeltherapeut beslissen of er behandeld kan worden of dat de patiënt terug gaat naar de verwijzend arts met een rapportage van de manueeltherapeut. De behandeling die volgt zal tot doel hebben de functie van de gewrichten te verbeteren en de houding en beweging in huishouding, werk en recreatie. 

Tijdens de behandeling maakt de manueeltherapeut gebruik van specifieke bewegingen in de gewrichten. De manueeltherapeut probeert opgeheven beweeglijkheid te herstellen of teveel aan beweging te stabiliseren door middel van training. 

Soms vult de manueeltherapeut deze behandeling aan met manipulaties ( volksmond ‘kraken’). De gewrichten worden dan wat sneller bewogen. Daarbij kan een knappend geluid gehoord worden. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk 

Manuele Therapie volgens Stichting School voor Manuele Therapie Utrecht. 

Uitgangspunt voor deze methode is dat ieder mens een eigen bewegingsvoorkeur heeft en op een eigen manier beweegt. Wanneer iemand door een ongevalongewone arbeid of psychische factoren, niet meer in staat is op zijn eigen manier te bewegen, kunnen klachten ontstaan Deze klachten uiten zich niet altijd op de plaats van de oorzaak. Voorafgaand aan de behandeling zal de manueeltherapeut 26 metingen aan het lichaam doen. Deze metingen geven aan hoe de manueeltherapeut de gewrichten het beste kan bewegen. Tijdens de behandeling worden in principe alle gewrichten behandeld. Door het bewegen in de gewrichten wordt getracht de gewrichten en het lichaam weer optimaal te laten functioneren. Deze bewegingen worden uitgevoerd op subtiele wijze over het hele lichaam. Er wordt bewust geen gebruik gemaakt van manipulaties. 
In het algemeen is manuele therapie geschikt voor klachten die, behalve met pijn, ook gepaard gaan met het slechter kunnen bewegen van een gewricht of gewrichten. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: de functie van de gewrichten verbetert, de houding verbetert en het bewegen verloopt gemakkelijker. 
Enkele voorbeelden: 

– hoofd- en nekpijn met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom; 
– nek- en schouderklachten die uitstralen tot in de armen; 
– rugklachten hoog in de rug met rib en borstpijn; 
– lage eventueel met rugklachten, uitstralende pijn naar de benen; 
– bepaalde vormen van duizeligheid die opgewekt worden door het bewegen van de nek; 
– kaakklachten, eventueel in combinatie met nekklachten;